Wehrpaß – omslaget

Omslaget på det tyske Wehrpaß ændrede sig 3 gange i løbet af krigen men indholdet forblev det samme. Jeg vil i et andet indlæg gå mere i dybden med variationerne i det tyske Wehrpaß.

Forsiden af omslaget er præget med den tyske rigsørn samt teksten Wehrpaß. I øverste højre hjørne forefindes et felt, hvori personens initialer eller forreste bogstav i efternavnet står anført. Dette gør det nemmere at finde den specifikke persons Wehrpaß i stakken.

 

Nederst midt for på forsiden er der en rubrik, hvori personens værn blev anført. I dette tilfælde er der tale om Heer (hæren), som er påstemplet med et blækstempel.

 

Bagsiden af omslaget var blankt, med undtagelse af trykkeriets navn mv.

Dette Wehrpaß blev trykt af Mettern & Co. Nationaler Werbebrud. Berlin S W 61.

 

Omslagets indvendige side er bag på forsiden påtrykt en indholdsfortegnelse og under indholdsfortegnelsen står der følgende:

Dieser Wehrpaß hat 52 seiten (Zweiundfünfzig Seiten)

På dansk: “Dette Wehrpaß har 52 sider (Tooghalvtreds sider)

Herefter kommer teksten:

Fälschung und mißbräuchliche Benutzung dieses Wehrpasses werden unter den gesetzlichen Voraussetzungen nach §§ 267-70 RStGB bestraft.

På dansk: “Forfalskning og misbrug af dette Wehrpaß bliver straffet efter den retslige forudsætning §§ 267-70 RStGB.

Endvidere skimtes på billedet en lomme, hvori diverse foldere og dokumenter kunne opbevares.

I nogle tilfælde blev der på Wehrpassets omslag efter side 52 påstemplet Wichtige Anordnung (vigtig anordning), som var personens forholdsregler under krigsforhold.